Toolbox Onboarding

Verbind nieuwe medewerkers met je organisatie

op een duurzame en inclusieve manier

 

HR Atelier

Met een goed uitgebouwd nieuwe medewerkersbeleid alleen zal je de “war for talent” niet winnen, maar je hebt wel een grote troef.

Haal meer uit je onthaal van nieuwe medewerkers met een duurzaam en inclusief uitgebouwd onboardingsbeleid! Zo werk je aan:

 • meer instroom 
 • meer medewerkers die passen bij je organisatie
 • minder ontslag
 • een sterk werkgeversimago
 • minder kosten aan werving, selectie, absenteïsme
 • hoger welzijn van medewerkers
 • de juridische verplichting van een onthaalbeleid (welzijnswet 2007)
 • ontwikkeling van medewerkers

Wil je een onboardingsbeleid uitbouwen op maat van jouw organisatie, met meetbare resultaten? Met de Toolbox Onboarding kan je zelf aan de slag. Toch sta je er niet alleen voor: naast de inhoud van de toolbox kan je ook rekenen op persoonlijke begeleiding van HR Atelier.

HR Atelier - Elina De Win

Wat zit in er in de Toolbox?

Onboarden van nieuwe medewerkers is meer dan een warm onthaal en een checklist van informatie die je moet doorgeven. Het start ook niet op de eerste werkdag, want ook via sociale media, ambassadeurs, vacatures, …. creëer je verwachtingen. In deze toolbox krijg je heel wat informatie en tools om een duurzaam en inclusief onboardingsbeleid uit te bouwen en te implementeren.

Je krijgt wetenschappelijke informatie, inspiratie, praktische tips, leidraden, gespreksmodellen, voorbeelden en checklists over:

De verschillende dimensies waarop je mensen best onboard of connecteert, waaronder sociale integratie, organisatiecultuur en duidelijke kaders

De verschillende fases van onboarding en welke acties je per fase kan nemen, bijvoorbeeld gespreksmodellen om met nieuwe medewerkers te praten over onboardingservaringen en over wederzijdse verwachtingen,….

Hoe je je onboardingsbeleid inclusief maakt, zodat álle medewerkers zich betrokken voelen

Hoe je de verantwoordelijkheden voor het onboarden verdeelt, bijvoorbeeld de rolverdeling tussen leidinggevenden en HR, en het uitrollen van buddysystemen

Hoe je de onboarding van verschillende medewerkers kan opvolgen en tegelijk structuur en maatwerk bieden

Wat krijg je?

De Toolbox Onboarding omvat video’s, stappenplannen, een HR scan, materiaal om op een inclusieve manier te werven, selecteren en onboarden, gespreksmodellen, tijdlijnen, leidraden voor onthaalbrochures en buddysystemen, etc…. De Toolbox onboarding kan uitgebreid worden met  ondersteuning zoals het geven van workshops, het begeleiden van brainstormsessies of werkgroepen, extra advies, uitwerken en implementeren van een onboardingsbeleid op maat van jouw organisatie,…

1. Scan van je beleid voor nieuwe medewerkers

Na deze scan weet je op welke domeinen je acties kan nemen om je beleid te verbeteren en breng je ook de noden van je medewerkers en leidinggevenden in kaart. We bekijken samen met het resultaat van de scan en ik geef je gerichte feedback en tips om mee aan de slag te gaan.

2. Aan het werk met het trainingmateriaal

De Toolbox Onboarding bestaat uit video’s, een scan, een stappenplan een een opstartgesprek en een opvolggesprek, en een uitgebreid pakket aan gebruiksklare gespreksmodellen, leidraden, visuals, en tools die je meteen kan gebruiken om je onboardingsbeleid mee vorm te geven. Daarnaast kies je zelf op welke manier je je laat begeleiden door HR Atelier. Tijdens het opstartgesprek en het opvolggesprek krijg je ook praktische tips en kan je je vragen stellen.

3. Persoonlijke begeleiding

Twee online gesprekken zijn sowieso inbegrepen in de Toolbox Onboarding.

Kies je voor de uitbreiding dan begeleid ik je volledig op maat van de noden van je organisatie en gaan we samen gedurende enkele maanden aan het werk tot je beleid volledig op punt staat.

Veelgestelde vragen

niet gebruiken

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Waarover gaan de video's?

10 leerzame Video’s: Leer a.d.h.v. video’s en concrete praktische tips hoe je jouw onboardingsbeleid vorm kan geven en kan verfijnen:

 • Vijf Dimensies van Onboarding: Ga in zes video’s dieper in op de verschillende dimensies van onboarding, waaronder sociale connectie, organisatiecultuur, co-creatie, rol en verwachtingen, en duidelijke kaders.
 • Fasen van Onboarding: Leer welke acties je kunt nemen in elke fase van het onboardingsproces.
 • Inclusief Onboarden: Ontdek waarom en hoe je onboarden inclusiever kunt maken.
 • Maatwerk versus Gestandaardiseerd Onboardingsbeleid: Leer de voordelen van beide benaderingen kennen.

 

Wat zit er nog in de Toolbox Onboarding?

Uitgebreid pakket aan Tools + begeleiding in een t

✔️ De Uitgebreide Onboardingsscan: Ontdek de sterktes en verbeterkansen van jouw nieuwe medewerkersbeleid, door de ogen van jouw nieuwe medewerkers, leidinggevenden en dit gebaseerd op wetenschappelijk inzicht

✔️ Een Concreet Stappenplan: Leer, ontwikkel en implementeer stap voor stap een nieuw beleid voor jouw nieuwe medewerkers

✔️ Intensieve coaching via een traject op maat: Persoonlijke 1 op 1 coaching om je onboardingsbeleid, werving, selectie en HRM inclusiever te maken, op maat van jouw organisatie.

✔️ Gespreksmodellen, Leidraden, Templates, Oefeningen, Tips,…: Een uitgebreid pakket aan gebruiksklare tools om je onboardingsbeleid mee vorm te geven: vb een handleiding om een buddysysteem uit te bouwen en rollen te verdelen, oefeningen om je organistiecultuur te ontdekke of gespreksmodellen met tips om gesprekken over wederzijdse verwachtingen te voeren,….

✔️Twee begeleidingsgesprekken: een eerste gesprek om jou op weg te helpen met de toolbox, en een opvolggesprek om jou tips en advies te geven en  je vragen te beantwoorden.

 

 

niet gebruiken

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoeveel medewerkers moet ik in dienst hebben vooraleer de toolbox ingezet kan worden?

Of je nu 5 of 1000 medewerkers in dienst hebt, met deze toolbox kan je altijd aan de slag om het beleid uit te bouwen op maat van jouw organisatie. Er is geen minimum of maximum aantal medewerkers nodig.

Voor wie van mijn organisatie is de toolbox bedoeld?

Idealiter is één iemand verantwoordelijk voor de uitbouw van het beleid aan de hand van de toolbox, bijvoorbeeld een HR-medewerker, directielid, leidinggevende, stafmedewerker of een medewerker die hier zijn schouders wil onderzetten. Het is de bedoeling dat deze persoon een werkgroep samenstelt van enthousiaste collega’s die het nieuwe medewerkersbeleid samen willen uitbouwen en implementeren. De video’s kunnen uiteraard door meerdere collega’s bekeken worden.

Waaruit bestaat de begeleiding van HR Atelier?

Wanneer je de Toolbox Onboarding aankoopt, zijn er twee online overlegmomenten inbegrepen. Tijdens deze overlegmomenten krijg je tips, feedback en wordt samen nagedacht hoe je verdere stappen kan zetten. Het is zinvol om na het invullen van de scan een gesprek te plannen. Heb je meer advies nodig, dan kan je altijd extra gesprekken boeken.

Wil je zelf aan de slag maar toch liever meer begeleiding bij de implementatie van je nieuwe medewerkersbeleid? Ik ga graag gedurende enkele maanden samen met jou aan de slag ga om je nieuwe beleid volledig uit te werken. Jij houdt hierbij zelf de touwtjes in handen en gaat praktisch aan het werk.

Besteed je dit hele proces liever helemaal uit? Dan kan je HR atelier inschakelen om de scan af te nemen, de werkgroep samen te stellen en te organiseren, en het hele proces van uitbouwen en implementeren uit handen geven, uiteraard in nauw overleg.

niet gebruiken

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wij hebben in onze organisatie niet de gewoonte om medewerkers te betrekken om beleid uit te bouwen, en twijfelen of we kandidaten gaan vinden.

Maak je hier geen zorgen over! Veel mensen vinden het heel fijn om betrokken te worden bij een nieuw project, om samen te werken met mensen van andere afdelingen waar ze tot nu toe minder contact mee hadden, en om hun ervaringen en ideeën te delen. In de toolbox voorzie ik ook advies over hoe je deze groep kan samenstellen en motiveren.

Waarom een diverse werkgroep samenstellen? Kan dit proces niet door HR uitgewerkt worden?

Een gedragen en inclusief beleid verondersteld inspraak van medewerkers. Diversiteit is belangrijk om een beleid te ontwikkelen dat voor alle medewerkers van alle afdelingen relevant is. Vandaar het belang om mensen van uit verschillende afdelingen te betrekken, maar ook een diversiteit aan medewerkers. Hoe meer diversiteit, hoe meer het beleid aansluit bij al je medewerkers. Enkele voorbeelden zijn diversiteit op vlak van moedertaal, herkomstland, gender, leeftijd, anciënniteit, neurodiversiteit en lichamelijke of psychische uitdagingen.

Welke uitbreidingsmogelijkheden zijn er?

bijvoorbeeld:

 • Workshops vb. voor leidinggevenden
 • Onboardingsscan
 • Brainstormsessies
 • Werkgroepen
 • Uitwerken processen
 • App onboarding
 • Spel organisatiecultuur

Neem contact op voor meer informatie hierover.

Elina Van Win - HR Atelier

Starten

Start met de Toolbox Onboarding door dit formulier in te vullen. Je ontvangt alle praktische informatie in je mailbox.

Heb je nog vragen? Contacteer HR Atelier voor een vrijblijvende kennismaking.

"Met haar enthousiasme, kennis en gedrevenheid weet Elina een groep te stimuleren het eigen leerproces in handen te nemen."

Lieve Van Aerschot, Deelnemer lerend netwerk

"Elina ontwikkelde een beleid rond onboarding voor onze organisatie. Ze doet dat op een heel toegankelijke manier en houdt maximaal rekening met de noden van zowel de werkgever als de werknemers. Een warm welkom, het welzijn van de medewerkers en de verbinding met de organisatie staan daarbij centraal. Een heel fijne samenwerking!'

Tanne Somers, Steunpunt Mens en Samenleving

‘Elina kan met iedereen overweg. Dat maakt dat ze ten volle gaat voor een inventief HR-beleid met oog voor diversiteit. Zij luistert echt naar de noden en communiceert haar intelligente voorstellen helder. Haar probleemanalyse draagt bij aan nieuwe inzichten waarmee zij aan de slag gaat. Ook haar achtergrondkennis uit verschillende opleidingen en ervaringen helpt daarbij. Ik heb een fijne samenwerking met haar achter de rug met steeds constructieve feedback.’

Tinne Leysen, Bloomup

‘Elina heeft steeds veel intelligent doorzicht in wat voor mensen belangrijk is en wat mensen drijft. Creatief met ideeën. Ze heeft een groot hart voor HR, kan luisteren naar wat er (niet) gezegd wordt en heeft een fantastische gevoel voor humor!’

Wies Pairoux, Reward Expert Belfius

'Ik heb Elina leren kennen als een enorm gedreven en ondernemende HR professional met een authentieke persoonlijkheid. Door haar luistervaardigheid en onderzoekende houding weet ze haar expertise doeltreffend in te zetten. Elina is voor mij een waardevolle, leuke en inspirerende sparringpartner.'

Tom Vanbrabant, HR Manager BeTrue

'Als collega ondernemer en organisatiecoach deed ik een aantal keer beroep op Elina's expertise rond medewerkersbeleid. Wat een know how heeft ze over wat er nodig is om sterke medewerkers aan te trekken, maar vooral te behouden. En dat is iets waar heel wat organisaties waarmee ik werk struggelen. Elina haar inclusieve en duurzame aanpak is een meerwaarde voor elke organisatie of bedrijf die zoekend is in het medewerkersbeleid. Voeg daar haar enthousiasme, humor, authenticiteit en gedrevenheid aan toe en je hebt de perfecte mix voor een partnerschap dat je verzekerd mooie resultaten oplevert.'

Liesbeth Lambrecht, Impact Organisatiecoach

'Elina is een erg gedreven en warm persoon. Tijdens onze samenwerking heb ik Elina ervaren als iemand met heel vernieuwende standpunten die kritisch elementen in vraag durft stellen. Elina heeft een pragmatische en efficiënte aanpak, die ik sterk kan appreciëren. Vanuit haar ruime ervaring in HR-beleid en onboarding kon ik veel bijleren rond het opleiden en coachen van nieuwe medewerkers in mijn organisatie. Ik kan de samenwerking met Elina zeker aanbevelen.

Soetkin Kesteloot, directeur Kotee-motena

'Elina is een erg gedreven en warm persoon. Tijdens onze samenwerking heb ik Elina ervaren als iemand met heel vernieuwende standpunten die kritisch elementen in vraag durft stellen. Elina heeft een pragmatische en efficiënte aanpak, die ik sterk kan appreciëren. Vanuit haar ruime ervaring in HR-beleid en onboarding kon ik veel bijleren rond het opleiden en coachen van nieuwe medewerkers in mijn organisatie. Ik kan de samenwerking met Elina zeker aanbevelen.

Soetkin Kesteloot, directeur Kotee-motena

'Elina is a very warm and open person. With a professional ease and flair she can tackle the challenges and contribute greatly as a team member. I enjoyed very much working together with her and appreciated her original and creative input and viewpoints.'

Stijn Geeraerts, HR Business Partner Jaguar Land Rover Belux

'Elina straalt haar expertise uit en blijft tegelijk toegankelijk, een kunst die ze toelegt op een medewerkersbeleid dat ondersteunend is voor een organisatie en haar medewerkers. Ze bouwt bruggen en schept vertrouwen. Een absolute aanrader om met haar samen te werken!'

Daisy Nauwelaers, SAM, Steunpunt Mens en Samenleving

'Het gesprek met Elina heeft mijn dag een geweldige boost gegeven en kwam mijn geest ten goede; creatief, levendig, vrij. Wil ik vaker doen!'

Tineke Melkebeek, Talent Ecquisition Specialist, Spotit

Pin It on Pinterest