- Ga in dialoog, ook doorheen mogelijk ongemak. Stel open vragen om inleving en begrip te bevorderen.
- Sleutel samen aan het ´maatwerk´ en bekijk je afspraken niet als iets dat in steen gebeiteld staat, maar als iets fluïde dat regelmatig aan evaluatie toe is.
- Inclusie is de beste preventie en dat betekent voor mij: maatwerk voor iedereen, met of zonder beperkingen van welke aard dan ook.
Dit vertelde Lynn Formesyn me toen ik haar vroeg wat haar belangrijkste aanbevelingen zijn voor HR-professionals, naast talentgericht werken en vragen naar de noden van medewerkers.
Lynn heeft een chronische ziekte. In haar boek ‘zinvol ziek’ vertelt ze hoe het is om in onze maatschappij te leven en te werken met een chronische ziekte. Ze pleit er sterk voor om anders te gaan denken over ziekte en gezondheid, wat overigens geen zwart-wit verhaal is, maar een spectrum. Want wie van ons is ‘volledig gezond’ of ‘volledig ziek’?
“Wat ik je in dit eerste, heel persoonlijke hoofdstuk wil vertellen over mijn ervaring met werk en langdurige ziekte, is dat het zoals met veel dingen in het leven tijd vraagt om begrepen te worden door bazen en collega’s. Tijd die je in onze haastmaatschappij maar zelden krijgt. Je moet eerst zelf kunnen bevatten wat er gaande is in je systeem alvorens je het helder kan uitleggen aan een ander... “(Lynn Formesyn). Een oproep aan werkgevers om tijd te geven en samen met de medewerker werk op maat te maken, dit ook regelmatig samen te evalueren en aan te passen. Regelmatige dialoog is dus essentieel.
Lynn pleit voor ook mildheid, begrip en het aangaan van gesprek: “Luister wat medewerkers met een ziekte nodig hebben om hun werk te doen, en kom hier regelmatig op terug. Inzichten veranderen. Schat medewerkers naar waarde en zie afwijkingen niet per definitie als tekortkomingen “(Lynn Formesyn).
Dit vlot lezend en regelmatig aangrijpend boek geeft inzicht in hoe het is om te leven met een chronische ziekte, maar ook hoe complex onze maatschappij georganiseerd is. “Zinvol ziek” combineert gesprekken met ervaringsdeskundigen en wetenschappelijke inzichten. Als HR professional leert het me alvast om vooral veel in gesprek te gaan met medewerkers over werken met hun ziekte en hoe we hier samen het beste van kunnen maken.
Ik ben geraakt door dit boek, omdat het me een heel duidelijk beeld gaf van hoe het is om ziek te zijn, maar ook hoe de strijd voelt om erbij te kunnen horen in de maatschappij, en hoe groot de goesting is om te kunnen werken, samen met de ziekte. En hoe we als werkgever en op beleidsniveau zaken anders kunnen aanpakken, zodat ‘gezonde’ en ‘zieke’ mensen niet in twee verschillende werelden leven en werken.
Als je werkt in HR raad ik jou dit boek aan om medewerkers beter te begrijpen, je HR-beleid beter af te stemmen op de noden en vooral te kijken hoe je ervoor kan zorgen dat je medewerkers kunnen blijven werken. Want inzet, goesting en competentie genoeg!
Ik citeer ook graag Ilse Weeghmans- voormalig directrice van het Vlaams Patiëntenplatform – in het boek (p.229)
“Mijn magie zou gaan naar echt flexibel werk: van een dag niks, tot een dag van acht uur, tot een dag van twee uur, afhankelijk van wat kan”….”Zou er geen interimkantoor kunnen komen waar je kleine opdrachten kan doen waar geen strenge deadlines op staan, of waarbij je kan aangeven dat het je deze week of de twee volgende dagen gaat lukken? Want het is uiteindelijk voor veel mensen pas ’s morgens bij het opstaan duidelijk hoe de dag eruit zal zien, en of het die dag gaat lukken. Opdrachten als deze zouden ook perfect van thuis uit kunnen, ideaal voor mensen die zich maar moeizaam kunnen verplaatsen of die door de pijn of vermoeidheid rustperiodes tussendoor nodig hebben. Mensen zouden er zowel een centje mee kunnen bijverdienen als er zin en eigenwaarde uit kunnen halen“.
Naast het boek “Zinvol ziek”, dat volgens mij een plaatsje verdiend in elke boekenkast, maar zeker ook van HR-professionals die streven naar diversiteit en inclusie op de werkvloer, zijn er ook heel wat boeiende podcasts met Lynn: https://www.zinvolziek.be/.