HR Partner

Elina Van Win - HR Atelier

Hoe kan ik jouw organisatie begeleiden?

Nieuwe medewerkers verbinden aan je organisatie doe je in 3 fasen:

Verwachtingen creëren

Onboarding organiseren en opvolgen

Je medewerkers worden "insiders"

HR Atelier ondersteunt organisaties bij het uitbouwen van een beleid voor nieuwe medewerkers in deze drie fases.

Op die manier werf je medewerkers aan die passen bij jouw organisatie en werk je aan verbinding zodat nieuwe medewerkers gemotiveerd zijn, zich ontwikkelen, inzetten en de intentie hebben om te blijven.

En met zo een goed uitgebouwd beleid voor nieuwe medewerkers, zullen mensen maar al te graag voor jouw organisatie solliciteren.

Onze filosofie

HR Atelier staat voor een holistische benadering van human resources.

Met een focus op werving, selectie en employer branding, helpen we jou om talenten aan te trekken die zich met plezier willen inzetten en ontwikkelen voor de organisatiedoelen. Zorgen dat deze nieuwe medewerkers zich thuis voelen in je organisatie, weten welke rol ze kunnen opnemen, sociaal geïntegreerd worden en een duidelijk kader hebben doen we via onboarding. Soms is het ook nodig om andere HR-processen uit te rollen, bijvoorbeeld rond welzijn of absenteïsme. Het uitwerken van gespreksmodellen op maat en het coachen van leidinggevenden om deze gesprekken te voeren is een ander voorbeeld. Dit kan gaan over gesprekken rond selectie, onboarding, welzijn, absenteïsme, functioneren of ontslag.

We kijken met een duurzame en inclusieve blik, zodat alle medewerkers zich voor langere termijn willen en kunnen engageren.

Elina Van Win - HR Atelier

Het HR Atelier stappenplan

1. Instroomscan

Met behulp van een scan van je nieuwe medewerkersbeleid geef ik advies en een actieplan om het beleid voor nieuwe medewerkers te verbeteren.

2. Aangepast HR beleid

HR Atelier ondersteunt organisaties bij het uitbouwen van een beleid voor nieuwe medewerkers op verschillende niveaus: werving en selectie, employer branding, onboarding en welzijn.

3. Praktische toepassingen

We ondersteunen je in het voeren van gesprekken met medewerkers via coaching en workshops en begeleiden lerende netwerken en intervisies in je organisatie.

HR Atelier

Wat haal je er uit?

Je trekt de juiste medewerkers aan

Met een aantrekkelijk en realistisch beeld van werken voor jouw organisatie, kan je de juiste medewerkers aantrekken die passen bij jouw missie, visie en noden.

Je medewerkers blijven in dienst

Dankzij een goed uitgebouwd selectie- & onboardingsbeleid selecteer je mensen die niet alleen passen bij je organisatie, maar die ook langdurig blijven. 

Medewerkers engageren zich

Medewerkers weten wat van hen wordt verwacht, voelen zich snel thuis in je organisatiecultuur, nemen initiatief, doen eigen inbreng, en zetten zich in voor de organisatiedoelen.

Maatwerk voor gespreksleidraden

Ik help je om in gesprek te gaan met medewerkers over hun welzijn en talenten. Dit zorgt voor een motiverende en gezonde werkomgeving en groei voor je organisatie.

Veelgestelde vragen

niet gebruiken

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoe verloopt een onboardingsscan?

We verzamelen en analyseren een aantal cijfers. Daarnaast gaan we in gesprek met medewerkers die laatste 2 jaar in dienst kwamen. Op basis van de cijferanalyse en diepte-interviews werkt HR Atelier een voorstel voor een plan van aanpak uit. Zo kan je aanpak echt afgestemd worden op de noden van zowel je organisatie als nieuwe medewerkers zelf. Door een diversiteit aan medewerkers te betrekken kan je ook werken aan een inclusief beleid.

Hoe bouwt HR Atelier een beleid uit?

Na de scan van het nieuwe medewerkersbeleid bespreekt HR Atelier met de directie een voorstel voor een plan van aanpak. Hieruit worden keuzes gemaakt. Om een beleid voor nieuwe medewerkers uit te bouwen, start HR Atelier een werkgroep met een diversiteit aan gemotiveerde medewerkers die mee willen brainstormen om een beleid op maat uit te bouwen. HR Atelier leidt het proces waarbij een aantal zaken ontwikkeld worden op maat van het bedrijf, meestal in samenwerking met HR, administratie, directie en een aantal enthousiaste collega’s. Vervolgens wordt de implementatie bekeken.

Hoe zorgt HR Atelier ervoor dat wat ontwikkeld werd, ook uitgevoerd wordt eens de samenwerking stopt?

HR Atelier werkt draagt de verantwoordelijkheid voor de opvolging van het nieuwe beleid grondig over aan een medewerker die hierin de eindverantwoordelijkheid. Hierbij wordt ook bekeken hoe de opvolging van nieuwe medewerkers efficiënt en effectief kan beheerd worden. Meestal wordt er gewerkt met een planningstool. 

Hoe lang duurt de samenwerking met HR Atelier?

De duur van de samenwerking is afhankelijk van de keuzes die de organisatie maakt. Sommige organisaties hebben voldoende aan kleine aanpassingen, andere kiezen voor een totaal nieuw uitgewerkt beleid. Dit varieert ook naargelang de grootte van het bedrijf, het verloop en de diversiteit aan functies en afdelingen. Een samenwerking kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden. Na de scan kan hier een realistisch beeld van gevormd worden. Het is ook mogelijk om enkel de scan te laten uitvoeren door HR Atelier en vervolgens met het actieplan zelf aan de slag te gaan.

niet gebruiken

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is het verschil tussen HR Atelier en andere bedrijven op vlak van onboarding?

Elina, zaakvoerder van HR Atelier specialiseerde zich in het beleid van nieuwe medewerkers. In 2022 schreef zij een masterproef rond inclusief onboarden. Hiertoe deed zij verrijkend literatuuronderzoek en heel wat diepte-interviews. Vervolgens startte zij met het uitbouwen en implementeren van nieuwe medewerkersbeleid in organisaties. Voordien deed Elina al heel wat HR ervaring op in verschillende organisaties in profit en non profit sector, zoals Coca-Cola Enterprises, Familiehulp, Ferm, Groep Intro en Steunpunt Mens en Samenleving.  Voor HR Atelier ontwikkelde Elina een unieke scan om je beleid voor nieuwe medewerkers te ontwikkelen, en voor het uitbouwen en implementeren werkt zij steeds met een groep medewerkers zodat het beleid gedragen en op maat is. Voor de Masterclass HRM van Antwerp Management School deed Elina in 2022 een onderzoek naar retentie van generatie Z, of de jongste generatie medewerkers. Tot slot doet Elina regelmatig interviews met diverse nieuwe medewerkers om voeling te houden met de noden. Deze unieke expertise bestaande uit wetenschappelijk onderzoek, interviews en eigen ervaring worden ingezet om organisaties te ondersteunen.

Wat is duurzame tewerkstelling?

HRM dat streeft naar duurzame tewerkstelling zorgt ervoor dat medewerkers hun werk fysiek en mentaal aankunnen. Werkbaar werk zoekt naar een balans tussen motiverend werk, stress en groeimogelijkheden.  Duurzame tewerkstelling zorgt ervoor dat rekening gehouden wordt met de noden van medewerkers bij aanwerving en gedurende de hele loopbaan, in iedere fase van hun leven. De maatschappij stelt ook hoge eisen op vlak van kwaliteit, diversiteit en duurzaamheid, waardoor het belangrijk is om je beleid aan te passen en te evolueren naar flexibele arbeidsorganisaties om tot duurzame tewerkstelling te komen.

Wat is inclusief HRM?

  Voor HR Atelier is een inclusief HRM een beleid dat ervoor zorgt dat alle medewerkers zich thuisvoelen en zichtbare en onzichtbare verschillen gewaardeerd en ingezet worden. Een inclusief HRM beleid kijkt hoe medewerkers met verschillende achtergronden een meerwaarde kunnen betekenen in de samenwerking. Omdat medewerkers zich betrokken voelen, is er minder sprake van uitstroom en ziekteverzuim. Bij werving, selectie en ontwikkeling wordt gekeken naar ervaringen, persoonlijkheden, vaardigheden en ambities.

Waarom? 

Door een inclusief HRM beleid te voeren zorg je dat alle medewerkers zich betrokken voelen, gemotiveerd zijn en zich graag ontwikkelen. De meerwaarde van diversiteit wordt gebruikt om tot een breder aanbod of betere oplossingen te komen. Hoe diverser je personeel en hun ervaringen en kennis, hoe meer klanten of cliënten zich zullen identificeren met jouw organisatie, waardoor je meer afgestemd bent op  noden van mens en maatschappij. Uiteraard is het ethisch rechtvaardig om te streven naar diverse organisaties, maar ook juridisch zijn er goede redenen: Volgens artikel 5 van het Vlaams decreet over evenredige participatie op de arbeidsmarkt is het wettelijk verplicht om evenredige participatie van kansengroepen te waarborgen. Tot slot is er schaarste op de arbeidsmarkt, maar door vanuit een inclusieve bril te kijken naar HRM, trek je meer talent aan omdat je verder kijkt dan naar een homogene groep mensen.

Is jouw organisatie dan nog niet inclusief?

Hoewel er veel over diversiteit en inclusie wordt gesproken en geschreven, zijn vele werkomgevingen nog niet inclusief, maar er is wel openheid om erover na te denken. Een diverse werkomgeving heeft mensen in dienst met verschil op vlak van leeftijd, geslacht ,opleiding, seksuele voorkeur, religie, lichamelijke of psychische uitdagingen, neurodivergentie, overtuigingen, kwaliteiten, posities in de samenleving,…. en ziet deze verschillen als meerwaarde. Een inclusieve organisatie biedt gelijke kansen op rollen en arbeidsvoorwaarden.

 

Kom ik met mijn organisatie in aanmerking voor samenwerking?

Heb je medewerkers in dienst en wil je je nieuwe medewerkersbeleid scannen en verbeteren? Dan kan je samenwerken met HR Atelier. Je kan starten met een scan en dan kijken of je het actieplan zelf wil implementeren of hiervoor wil samenwerken met HR Atelier. Ik vertel er graag meer over tijdens een kennismakingsgesprek.

"Met haar enthousiasme, kennis en gedrevenheid weet Elina een groep te stimuleren het eigen leerproces in handen te nemen."

Lieve Van Aerschot, Deelnemer lerend netwerk

"Elina ontwikkelde een beleid rond onboarding voor onze organisatie. Ze doet dat op een heel toegankelijke manier en houdt maximaal rekening met de noden van zowel de werkgever als de werknemers. Een warm welkom, het welzijn van de medewerkers en de verbinding met de organisatie staan daarbij centraal. Een heel fijne samenwerking!'

Tanne Somers, Steunpunt Mens en Samenleving

‘Elina kan met iedereen overweg. Dat maakt dat ze ten volle gaat voor een inventief HR-beleid met oog voor diversiteit. Zij luistert echt naar de noden en communiceert haar intelligente voorstellen helder. Haar probleemanalyse draagt bij aan nieuwe inzichten waarmee zij aan de slag gaat. Ook haar achtergrondkennis uit verschillende opleidingen en ervaringen helpt daarbij. Ik heb een fijne samenwerking met haar achter de rug met steeds constructieve feedback.’

Tinne Leysen, Bloomup

‘Elina heeft steeds veel intelligent doorzicht in wat voor mensen belangrijk is en wat mensen drijft. Creatief met ideeën. Ze heeft een groot hart voor HR, kan luisteren naar wat er (niet) gezegd wordt en heeft een fantastische gevoel voor humor!’

Wies Pairoux, Reward Expert Belfius

'Ik heb Elina leren kennen als een enorm gedreven en ondernemende HR professional met een authentieke persoonlijkheid. Door haar luistervaardigheid en onderzoekende houding weet ze haar expertise doeltreffend in te zetten. Elina is voor mij een waardevolle, leuke en inspirerende sparringpartner.'

Tom Vanbrabant, HR Manager BeTrue

'Als collega ondernemer en organisatiecoach deed ik een aantal keer beroep op Elina's expertise rond medewerkersbeleid. Wat een know how heeft ze over wat er nodig is om sterke medewerkers aan te trekken, maar vooral te behouden. En dat is iets waar heel wat organisaties waarmee ik werk struggelen. Elina haar inclusieve en duurzame aanpak is een meerwaarde voor elke organisatie of bedrijf die zoekend is in het medewerkersbeleid. Voeg daar haar enthousiasme, humor, authenticiteit en gedrevenheid aan toe en je hebt de perfecte mix voor een partnerschap dat je verzekerd mooie resultaten oplevert.'

Liesbeth Lambrecht, Impact Organisatiecoach

'Elina is een erg gedreven en warm persoon. Tijdens onze samenwerking heb ik Elina ervaren als iemand met heel vernieuwende standpunten die kritisch elementen in vraag durft stellen. Elina heeft een pragmatische en efficiënte aanpak, die ik sterk kan appreciëren. Vanuit haar ruime ervaring in HR-beleid en onboarding kon ik veel bijleren rond het opleiden en coachen van nieuwe medewerkers in mijn organisatie. Ik kan de samenwerking met Elina zeker aanbevelen.

Soetkin Kesteloot, directeur Kotee-motena

'Elina is een erg gedreven en warm persoon. Tijdens onze samenwerking heb ik Elina ervaren als iemand met heel vernieuwende standpunten die kritisch elementen in vraag durft stellen. Elina heeft een pragmatische en efficiënte aanpak, die ik sterk kan appreciëren. Vanuit haar ruime ervaring in HR-beleid en onboarding kon ik veel bijleren rond het opleiden en coachen van nieuwe medewerkers in mijn organisatie. Ik kan de samenwerking met Elina zeker aanbevelen.

Soetkin Kesteloot, directeur Kotee-motena

'Elina is a very warm and open person. With a professional ease and flair she can tackle the challenges and contribute greatly as a team member. I enjoyed very much working together with her and appreciated her original and creative input and viewpoints.'

Stijn Geeraerts, HR Business Partner Jaguar Land Rover Belux

'Elina straalt haar expertise uit en blijft tegelijk toegankelijk, een kunst die ze toelegt op een medewerkersbeleid dat ondersteunend is voor een organisatie en haar medewerkers. Ze bouwt bruggen en schept vertrouwen. Een absolute aanrader om met haar samen te werken!'

Daisy Nauwelaers, SAM, Steunpunt Mens en Samenleving

Pin It on Pinterest